Inhoud Training

Professionals uit de (verslavings)zorg komen in hun werk regelmatig in contact met naasten van verslaafden. Zij weten als geen ander dat deze doelgroep vaak grote emotionele, maar ook praktische problemen ondervindt door het leven met een dierbare die verslaafd is. Hierbij valt te denken aan enorme stress en hoge schulden door het oplossen van de problemen van de verslaafde. Maar ook schaamte en schuldgevoelens naar zichzelf en de omgeving vanwege het grote taboe dat nog steeds op verslaving rust. Ze hebben vaak te kampen met klachten als angsten, depressies en burn-out verschijnselen.

Vaak zijn zij zich ook niet bewust van hun eigen aandeel in de situatie. Want wat zegt het over henzelf dat zij in deze situatie zitten? Wat maakt dat zij zichzelf volledig wegcijferen voor een verslaafde dierbare? Om inzicht te krijgen in de antwoorden op deze vragen en daarmee naasten van verslaafden het begin van de oplossing te geven, dient men als hulpverlener zelf meer inzicht te krijgen in de dynamiek tussen de verslaafden en zijn systeem en de onderliggende problematiek die speelt bij naasten van verslaafden.

Maar hoe ga je nou eigenlijk het beste te werk met deze doelgroep?

Wat kun je doen om hen op de juiste wijze te ondersteunen?

Om dit vraagstuk te beantwoorden hebben wij de training ‘Systeemondersteuning bij verslavingsproblematiek’ ontwikkeld met een zeer deskundig docententeam, dat bestaat uit een psychiater, een hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en een orthopedagoog.

Voor wie

Alle professionals die werkzaam zijn in organisaties waar contact is met naasten van verslaafden, kunnen deelnemen aan de training ‘Systeemondersteuning bij verslavingsproblematiek’. Werk en praktijkervaring is een vereiste. Dit bespreken wij tevens gezamenlijk tijdens de telefonische intake. Na het volgen van de training ben je gecertificeerd ‘Systeemondersteuner bij verslavingsproblematiek’.

Programma

Trainingsdagen
Tijdens de trainingsdagen kom je alles te weten over de laatste stand van zaken op gebied van verslaving, leer je meer over de psychopathologie van het systeem rondom de verslaafde en leer je alles over mede-afhankelijkheid/codependency:
Wat is het? Hoe kun je het signaleren? Hoe kun je het behandelen?
Theoriemomenten wisselen wij tijdens de dagen af met praktijkopdrachten in de vorm van o.a. rollenspellen aan de hand van casuïstiek.

Tijdens de derde trainingsdag staat de implementatie van ‘Systeemondersteuning bij verslavingsproblematiek’ in de dagelijkse praktijk van elke deelnemer centraal. Na de eerste 2 trainingsdagen wordt er een praktijkopdracht meegegeven waarmee de deelnemer aan de slag kan in de periode tussen de tweede en derde trainingsdag. In deze tijd ga je als deelnemer aan de slag met hetgeen je hebt geleerd tijdens de training. Op de laatste trainingsdag besteden wij aandacht aan relevante casuïstiek, naar aanleiding van de opgedane ervaring. Deelnemers mogen een voorbeeld uit hun praktijk voordragen om op deze dag als casus in te brengen. Omdat we het belangrijk vinden dat naasten van verslaafden op de juiste wijze worden ondersteund, zijn wij te allen tijde bereikbaar voor eventueel advies en begeleiding.

Accreditatie

De training ‘Systeemondersteuning bij verslavingsproblematiek’ is door het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessional geaccrediteerd voor 16 punten. Wil je deze training geaccrediteerd hebben, geef dit dan aan in je aanmelding, dan melden wij het bij het register.

Locatie

De 3 trainingsdagen vinden plaats in het centraal PandZuid, IJsbaanpad 9, Amsterdam. De locatie is goed bereikbaar met zowel de auto als ook het openbaar vervoer.

Deelnemers

Om gerichte en persoonlijke aandacht te kunnen bieden aan al onze deelnemers, werken wij uitsluitend in kleine groepen van maximaal 12 deelnemers. Hierdoor is er naast de lesstof veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Kosten

De kosten voor de training zijn € 949,- excl. BTW per persoon. De aangegeven prijs is inclusief de boeken ‘Grip op je problemen’ van Prof. Dr. Reinout Wiers, koffie, thee en een gezonde biologische lunch. Daarnaast bieden wij persoonlijke begeleiding tussen de trainingsdagen, om de geleerde lesstof goed te integreren in jouw dagelijkse praktijk.

Volgende training

Systeemondersteuning bij verslavingsproblematiek

24 januari, 21 februari en 20 maart 2020

Leer werken met naasten van verslaafden in deze 3-daagse training en wordt onderdeel van deze belangrijke verandering in de GGZ verslavingszorg.

Aanmelden

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.